Bästa restaurangguiderna

Idag finns det mängder av hjälpmedel när du letar restauranger. En snabb sökning online ger massor av resultat med alltifrån Tripadvisor till matbloggar. Det kan ibland vara svårt att veta vilka guider som är pålitliga och ger värdefulla rekommendationer. Här kan du läsa mer om några av de klassiska restaurangguiderna och hur de fungerar.

Guide Michelin

Den röda Michelinguiden är den mest berömda och respekterade restaurangguiden. Att bli listad i denna guide är en stor ära och ett karriärmål för de flesta krögare. Konkurrensen är stentuff och det är ytterst få restauranger som uppfyller kraven för att tilldelas en eller flera Michelinstjärnor. Guiden, som egentligen heter Le guide rouge de Michelin, gavs ut för första gången år 1900 i Frankrike. Det är däcktillverkaren Michelin som står bakom guiden. Syftet var att hjälpa bilister att hitta bra restauranger, hotell och bilservice längs vägen. Tanken var att bilisterna skulle resa mer och således slita ut däcken snabbare. I början täckte guiden endast in restauranger i Frankrike, men nuförtiden har den geografiska täckningen ökat. Franska restauranger dominerar dock fortfarande i guiden. År 1984 var första gången en svensk restaurang tilldelades och sedan 2018 har Sverige även en trestjärnig restaurang. Guiden har en mycket berömd betygssättning som utgörs av 1-3 stjärnor. En stjärna anses vara ”en mycket bra restaurang i sin kategori”. Två stjärnor motsvarar ”utomordentlig matlagning, värt en omväg”. Tre stjärnor är den högsta utmärkelsen och ges enbart till restauranger som anses ha ett ”exceptionellt bra kök, värt en egen resa”. Det är mycket hemlighetsmakeri och inspektörer skickas ut i smyg för att testa restaurangerna. Det är endast maten som betygsätts.

Bib Gourmand

Bib Gourmand är en utmärkelse som delas ut av Guide Michelin, men utan stjärnor. Den ges till restauranger som serverar god mat till rimligt pris. Guiden har delats ut sedan 1995 och är mindre prestigefull än Michelinstjärnorna, men perfekt för dig som letar efter prisvärda restauranger.