Sveriges bästa finkrogar

De senaste åren har Sverige seglat upp som ett intressant matland i utländska medier. Det nordiska köket får allt mer uppmärksamhet i takt med att allt fler finkrogar öppnats de senaste åren. När Sverige fick sin första trestjärniga restaurang år 2018 nåddes en viktig milstolpe. Här hittar du information om de bästa finkrogarna i Sverige.

Frantzén

Frantzén är Sveriges första och enda restaurang med tre Michelinstjärnor. I tre våningar på Klara norra kyrkogata 26 i Stockholm stoltserar denna svenska stolthet. Den drivs av krögaren Björn Frantzén och hette tidigare Frantzén/Lindeberg. År 2013 lämnade krögaren Daniel Lindeberg verksamheten och namnbytet skedde. År 2018 öppnade restaurangen i nya lokaler och tilldelades tre stjärnor direkt efter nyöppningen. Frantzén är utan tvekan Sveriges lyxigaste restaurang och en meny kostar 3 000 kronor. Dryck måste köpas separat och ett vinpaket kostar ytterligare 1 600 kronor. Det är dock en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga.

Daniel Berlin Krog

Daniel Berlin anses av många vara Sveriges näst bästa finkrog. Denna tvåstjärniga krog ligger i Skånska Tranås och öppnade år 2009. Restaurangen tilldelades sin första Michelinstjärna år 2016 och två år senare fick den sin andra. Det är en mycket liten krog med plats för endast 16 gäster. Gästerna serveras avsmakningsmenyer med inspiration från Frankrike och Sverige. Många av råvarorna är närproducerade och dryckeslistan är mycket imponerande. Precis som andra finkrogar i denna klass är det ett måste att boka bord i förväg.

Oaxen

Oaxen Krog på Djurgården i Stockholm är en tvåstjärnig restaurang som drivs av krögarparet Magnus Ek och Agneta Green. På övervåningen i det gamla Djurgårdsvarvet vid Beckholmsvägen 26 kan gäster njuta av en avsmakningsmeny. Den som vill uppleva den härliga känslan och god mat kan boka bord på Oaxen Slip som ligger på nedervåningen. Här kan gästerna äta prisvärda och okomplicerade smårätter medans de njuter av den vackra utsikten över vattnet.